آیا شما نیز زمانی که از خانه بیرون میروید، شک و تردید ذهنتان را درگیر میکند؟ آیا ماشین لباسشویی را خاموش کردهام؟ آیا در منزل را قفل کردهام؟ آیا کامپیوتر را خاموش کردهام؟ آیا بچهها تکالیفشان را انجام میدهند یا تلویزیون تماشا میکنند؟ آیا اتو را از برق بیرون کشیدهام؟ این سؤالات ذهن بسیاری از مردم را در حین کار، خرید، مهمانی و مسافرت درگیر میکنند بنابراین محققان تلاش کردهاند که با به خدمت گرفتن تکنولوژی این دغدغههای ذهنی را از بین ببرند.
حاصل تمام این تلاشها تبدیل به یک ایده ابتکاری شده است که کاربر به سادگی میتواند از طریق تلفن همراه یا تبلت خود، منزل و دستگاههای داخل آن را در هر موقعیتی که باشد، کنترل کند. این تکنولوژی که امروزه در بسیاری از ساختمانها و خانههای نوساز دیده میشود، با نام «خانه هوشمند» شناخته میشود. اگر میخواهید بدانید که ساختمان هوشمند چیست، چه اجزایی دارد و چگونه میتوانید چنین خانهای داشته باشید، حتما این مقاله را بخوانید.
خانه هوشمند چیست؟
اصطلاح خانه هوشمند در زبان انگلیسی با عنوانهایی مانند «Smart Home»، «Intelligent Building»، «Home Automation» و «Domotics» شناخته میشود که Domotics از واژه لاتین که به معنای خانه است، گرفته شده است. تکنولوژی ساختمان هوشمند امنیت، آسودگی، کاهش هزینه تعمیرات و بهرهوری از انرژی را به ارمغان میآورد. اینترنت اشیاء (IoT)، سیستمهای خانه هوشمند و دستگاههای الکترونیکی هوشمند همزمان با یکدیگر عمل میکنند تا دستورات کاربر را اجرا کنند.
اعضای خانواده با نصب یک برنامه بر موبایل یا با استفاده از سیستمهای کمکی میتوانند دستگاههای هوشمند منزل را کنترل کنند. دستگاههای هوشمند از طریق دستگاههایی مانند Wi-Fi، بلوتوث، X10 و Insteon به تلفن همراه یا دستگاههای کنترلی کمکی مجازی متصل میشوند. همچنین دستگاههای الکترونیک برای اتصال به یکدیگر نیاز به سخت افزارهایی دارند که با نام هاب خانه هوشمند شناخته میشوند، مانند Amazon Echo، Google Home، Insteon Hub Pro، Samsung SmartThings و Wink Hub.
در برنامههای ساده تکنولوژی ساختمان هوشمند، رویدادهای مدنظر میتوانند دارای زمانبندی باشند یا بر اساس یک محرک خاص انجام شوند. رویدادهای دارای زمانبندی، بر مبنای ساعت عمل میکنند، مانند پایین آوردن کرکرهها در ساعت ۶ بعد از ظهر. همچنین رویدادهایی که بر اساس محرک انجام میشوند واکنشی هستند که نسبت به یک رویداد دیگر انجام میشوند، به طور مثال زمانی که تلفن همراه صاحب خانه به در ورودی نزدیک میشود، قفل باز میشود و چراغهای هوشمند روشن میشوند.
نمونههایی از تکنولوژیهای موجود در ساختمان هوشمند
هر بخشی از ساختمان و دستگاههای الکترونیکی که در آن وجود دارند قابل کنترل از طریق شبکه مرکزی خانه هوشمند هستند. بعضی از این موارد عبارت هستند از:
سیستم روشنایی
سیستمهای روشنایی هوشمند قابلیت تشخیص حضور فرد در فضای مدنظر را دارند و میتوانند با توجه به نور روز میزان روشنایی را تنظیم کنند. همچنین زمانی که اعضای خانواده در طولانی مدت در خانه حضور ندارند، این سیستم قادر است چراغهای منزل را طبق عادت همیشگیشان روشن و خاموش کند و طوری وانمود کند که انگار آنها در خانه هوشمند حضور دارند.
سیستم کنترل دما
ترموستاتهای هوشمند با اتصال به اینترنت توانایی کنترل دما و تهویه هوا را دارند و به کاربر این امکان را میدهند که بتواند جدول زمانبندی برای روشن و خاموش شدن سیستم تعریف کند. این سیستمها میتوانند رفتار اعضای خانه را بفهمند و به صورت خودکار تنظیمات خاصی را برای راحتی بیشتر آنها، صرفهجویی انرژی و کارایی بیشتر اعمال کنند. این نوع ترموستاتها میتوانند میزان مصرف انرژی را گزارش کنند و تعویض فیلتر را به کاربر یادآوری کنند.
بلندگوهای هوشمند
کاربر میتواند از طریق این بلندگوها دستورات مدنظرش را بدهد. این سیستم قابلیت اتصال به دیگر تجهیزات هوشمند ساختمان را دارد. در نتیجه کاربر با استفاده از این دستیار صوتی هوشمند میتواند پاسخ سؤالهایش را پیدا کند، موزیک پخش کند، چراغهای خانه هوشمند را خاموش و روشن کند و یا شروع به تماشای یک برنامه تلویزیونی کند.
سیستم امنیتی
قفلهای هوشمند در ورودی و پارکینگ میتوانند از فاصله دور حضور صاحب خانه را تشخیص دهند و قبل از رسیدن وی در را باز کنند. دوربینهای امنیتی هوشمند امکان نظارت بر فضای داخل و بیرون منزل را زمانی که صاحبان خانه به مسافرت رفتهاند، ایجاد میکنند. حسگرهای حرکتی میتوانند بین عبور اعضای خانواده، حیوانات خانگی، مهمانان و دزدها تمایز قائل شوند و میتوانند در مورد حرکات مشکوک به پلیس خبر دهند.
آشپزخانه هوشمند
انواع دستگاههای برقی هوشمند در بازار وجود دارند از قهوه ساز هوشمند گرفته تا فریزر هوشمند. شما با فعال کردن قهوه ساز بعد از خروج از محل کار، میتوانید به محض رسیدن به منزل قهوه آماده نوش جان کنید. فریزر هوشمند میتواند زمان انقضای همه اقلام موجود را گزارش کند، فهرست خرید تهیه کند و با توجه به اقلام موجود دستور غذایی تهیه کند.
سیستم نگهداری از خانه هوشمند
این نوع سیستمها میتوانند تغییرات شدید ولتاژ را تشخیص دهند و به سرعت همه لوازم برقی را خاموش کنند. همچنین اگر در زمستان بخشی از لولههای آب یخ زده باشند یا دچار ترکیدگی شده باشند، سیستم قادر یه قطع آب خواهد بود.
چگونه یک ساختمان هوشمند داشته باشیم؟
معمولا خانههایی که به تازگی ساخته شدهاند دارای این سیستم هستند. به طور کلی، اغلب ساختمانهایی که در شهر دیده میشوند نیمه هوشمند هستند یعنی دارای بعضی از ویژگیهایی که بیان شدند هستند، مانند سیستمهای روشنایی که به طور خودکار روشن میشوند، درهایی که دارای قفل الکترونیکی هستند و سیستمهای اطفای حریق هوشمند. تقریبا در همه ساختمانها اعم از هوشمند و غیرهوشمند دستگاههای هوشمندی مانند تلویزیون، ماشین لباسشویی و ظرفشویی هوشمند وجود دارند که راحتی نسبی را فراهم میکنند.
برای این که بتوان یک ساختمان هوشمند به تمام معنا ساخت، نیاز به خرید حسگرها، دوربینهای امنیتی، بلندگوها و لامپهای هوشمند است. بعد باید همه آنها را به یک مرکز فرمان اصلی (هاب ساختمان هوشمند) متصل کرد تا از طریق آن بتوانند با یکدیگر، با تلفن کاربر و خود کاربر ارتباط برقرار کنند. واقعیت آن است که ساخت چنین سیستمی برای داشتن یک خانه هوشمند نیاز به تجهیزات فراوان، صرف هزینه و زمان زیادی دارد. در نتیجه شما با استفاده از چند سیستمی که به آنها اشاره شد میتوانید همان راحتی نسبی و صرفه جویی انرژی در ساختمانهای تمام هوشمند را داشته باشید.